Lacul se deterioreaza – cand temperatura este foarte ridicata, lacul devine moale si sensibil. Astfel, insectele lovite atunci cand circuli cu viteza mare pe drumuri extra-urbane sunt responsabile de exfolierea lacului protector. Acelasi efect il au criblura, nisipul si praful care se depun pe caroserie – gandeste-te ce temperatura are capota masinii tale atunci cand circuli prin soare, iar la umbra sunt 35°C! – si care patrund in porii deschisi ai vopselei, mai ales atunci cand incepe o scurta ploaie de vara. Probabil si tu ai mici puncte de rugina / vopsea sarita pe capota si bara fata.
Vopseaua se pateaza – daca masina este parcata la soare si o pasare iti lasa o „atentie” pe caroserie, in doar cateva ore vopseaua se va pata. Daca excrementele sunt lasate pe caroserie foarte mult timp, pot chiar exfolia vopseaua si provoca rugina. Nici umbra unui copac nu este o alegere prea buna, deoarece si acolo stau o multime de pasari, iar din acel copac poate curge seva care va pata lacul protector.
Vopseaua se zgarie – pisicile care se urca pe masina, prietenii care asaza o sticla de bere pe capota portbagajului iti vor zgaria foarte usor caroseria atunci cand afara este foarte cald.
Vopseaua rugineste – aerul si apa sarate sunt responsabile pentru acest lucru.
Vopseaua se matuieste – soarele este responsabil pentru acest lucru.
Ornamentele din plastic / cauciuc imbatranesc – tot soarele este responsabil pentru acest lucru. In timp, chederele, anvelopele si bandourile se vor deshidrata iar rezultatul va fi decolorarea si chiar craparea.
Cum te feresti de aceste probleme, unele remediabile doar prin revopsire sau prin schimbarea elementului?
- Protejarea regulata a intregii caroserii – ceara naturala (nu, in niciun caz cea de la spalatorie) sau sealant-ul acopera porii vopselei actionand ca un scut impotriva razelor UV, lichidelor, mizeriei iar protectia ceramica formeaza practic o pelicula de sticla deasupra vopselei ce protejeaza impotriva zgarieturilor
- Spalarea regulata, de preferat saptamanal – mizeria este indepartata din timp si nu are timp sa „lucreze”
- Stergerea cat mai rapida a excrementelor de pasare – se pulverizeaza apa pe un servetel si se aplica pe zona respectiva, iar dupa ce gainatul se inmoaie se sterge usor pentru a evita zgarierea lacului.