fbpx

Salutare si bine v-am regasit! Suntem Liviu si Cristi de la High Class Detailing si am revenit cu informatii: tapiterie piele auto – cum se curata si cum se intretine.

Pentru cei care se afla pentru prima data in fata unui material realizat de noi, trebuie sa va spunem ca toate acestea au rol educativ iar ele sunt facute sa vina, pe de o parte, in intampinarea nevoilor clientilor iar pe de alta parte in intampinarea nevoilor celor care sunt la inceput de cariera in aceasta zona de detailing auto. De ce facem asta? Pentru ca in ciuda criticilor colegilor de breasla, pe care ii si salutam cu aceasta ocazie, ne dorim ca utilizatorul final al acestor tipuri de servicii sa inteleaga complexitatea proceselor in ansamblul lor. Si tot in aceeasi masura, ne dorim ca fiecare detailer sa faca o treaba cat mai buna. De ce? Pentru ca toti sa fim scutiti de tot stresul si toti nervii veniti la pachet cu daunele produse urmare a neexecutarii corecte sau complete a unei proceduri.

Lucruri de evitat pentru curatare tapiterie piele auto

Buuuuun. Pana sa treceti la partea practica a acestui material, mai exact la procesul de curatare si hidratare tapiterie de piele, o sa luam in discutie pentru cateva momente situatiile pe care noi nu le vedem nici practice si cu atat mai putin benefice. Asa fiind, o sa discutam putin despre detergentii care NU trebuie folositi in timpul procesului de curatare tapiterie piele auto. O sa discutam putin si despre cum NU trebuie actionat cu agenti de curatare pe suprafete mari.

Asadar, in opinia noastra, pe o tapiterie de piele NU trebuie actionat cu solutii care, spre exemplu degreseaza puternic. Multi sunt cei care ne vor intreba „de ce?”, insa raspunsul se afla in logica fiecaruia dintre noi: pentru ca un degresant puternic indeparteaza grasimile! Toate, nu doar surplusul! Ori o piele degresata inseamna de fapt o piele deshidratata, rigida, scortoasa. Iar cum o piele rigida isi pierde in buna masura proprietatile de elasticitate, va dati seama ce faceti de fapt cu degresantul, nu? 🙂

De ce NU trebuie actionat pe suprafete mari in timpul procesului de curatare tapiterie piele auto? Pentru ca orice fluid, in contact cu aerul isi pierde si/sau isi modifica proprietatile (de ex., se evapora sau isi pierde din puterea de curatare). 

Detergenti ce trebuie folositi pentru curatare tapiterie piele auto

Pai si atunci care ar fi solutia? Detergenti care au in compozitie glicerina.

Glicerina este un ingredient care vine cu un beneficiu urias in cadrul procesului de curatare tapiterie piele auto dar pentru ca nu este la fel de mediatizat ca acidul hialuronic, de exemplu, nu multi ii cunosc intrebuintarea. Ambele au ca prim rol hidratarea si ambele se comporta in sensul atragerii apei. In acest fel se preintampina deshidratarea si uscarea tapiteriei din piele.

Glicerina este un lichid incolor ce se gaseste in toate grasimile naturale (de origine animala sau vegetala), chiar si in cele ale pielii tale, si o poti descoperi in lista de ingrediente si sub numele de glycerol sau glycerine. Se poate fabricata si sintetic.

Procesul de curatare

Bun! Acum ca am inteles aceste aspecte, sa trecem la procesul propriu-zis de curatare a tapiteriei din piele din interiorul autoturismului tau. 

Acesta va incepe doar dupa o aspirare temeinica a elementelor pe care urmeaza sa le curatam. Aceasta regula se pastreaza pentru fiecare operatiune executata in cadrul procesului de detailing interior complet.

Ne echipam asadar cu detergent dedicat acestui tip de material, o perie si o pensula de o duritate medie spre scazuta si o laveta din microfibra, de preferat cu o lungime a perilor putin peste medie. Ne asiguram, de asemenea, ca avem la indemana si pistolul cu aer comprimat, pentru a putea indeparta surplusul de detergent din zonele inaccesibile.

  1. Asezam spuma de detergent pe perie, dupa care o intindem cu ajutorul acesteia pe portiunea pe care am ales sa o curatam. Acolo unde nu exista posibilitatea folosirii unui aparat de spumare, folositi un pulverizator si pulverizati detergentul pe perie. Zona de actiune nu trebuie sa depaseasca o suprafata de 40×40 cm2.
  2. Odata spuma intinsa, incepem sa agitam mizeria cu ajutorul periei, folosind miscari energice si circulare, aplicand o presiune medie spre scazuta. Acolo unde nu putem patrunde cu peria (de ex. zona de imbinare a sezutului cu sparatul, zona de intalnire a bucatii sezutului cu cea a aripii laterale din zona coapselor) ne asiguram accesul cu ajutorul pensulei. Si pentru aceasta folosim acelasi procedeu de spumare/pulverizare. Cu mana ramasa libera tragem de elementele de piele imbinate si suprapuse, asa incat sa putem patrunde cu pensula pana la cusatura.
  3. Imediat dupa terminarea procesului de agitare, stergem rezidurile ramase cu laveta din microfibra.
  4. Asteptam intre 30′′-1′ ca suprafata sa se usuce, dupa care facem o inspectie optica.

Daca rezultatul nu este multumitor, repetam procesul. Acolo unde avem de curatat o tapiterie de piele de culoare inchisa, ne putem da seama daca am curatat suficient de bine, folosind o laveta deschisa la culoare (alba, galbena, verde, portocalie, etc). Atunci cand, in urma stergerii detergentului, laveta isi pastreaza culoarea vie, inseamna ca aceasta tapiterie de piele pe care am actionat este curata. 😊

Procesul de hidratare

Chiar daca in timpul procesului de curatare a tapiteriei din piele ati folosit un detergent cu glicerina, trebuie sa stiti ca acesta nu este suficient. Asadar, dupa curatare trebuie sa aplicam si un balsam hidratant. Si pentru ca aceasta nevoie este suficient de mare, tot la fel de mare este si oferta celor care au sesizat oportunitatea. In acest fel, pe piata au aparut o multitudine de produse. Unele mai bune, altele mai putin bune. Dar despre asta vom vorbi intr-un alt articol sau chiar video. Pana atunci, ce este cel mai important sa stiti este ca ceva inseamna mai mult decat nimic 🙂. Deci, sfatul nostru merge in sensul in care, chiar daca nu sunteti siguri de performantele unui produs de „hidratare piele”, totusi sa il aplicati. Prin urmare, aplicarea unui hidratant (oricat de slab) la sfarsitul procesului de curatare tapiterie de piele este imperios necesar. 

Atentie!

Dupa aplicarea emulsiei hidratante, aceasta trebuie lasata macar 3-4 minute sa patrunda in porii pielii. Sfatul nostru este sa cititi cu atentie recomandarile producatorului. Atat procesul de curatare cat si cel de hidratare trebuie sa se desfasoare in zone umbrite si la temperaturi normale (20-35°C). 

Asadar acum puteti incepe proba practica.🙂

Incheiem aici acest articol cu speranta ca informatiile primite va sunt de ajutor. Va dorim spor la treaba si, pana la urmatorul material, sa auzim de bine!🙂

error: Content is protected !!